Nagy gondokat okozhat a piszkos ágyneműhuzat

A pihenés elengedhetetlen feltétele egy kényelmes, jó ágy. De ez még nem elég, kell hozzá egy tiszta puha ágynemű is.
Nagy gondokat okozhat a piszkos ágyneműhuzat

Az életünk közel egyharmad részét az ágyban töltjük, ezért is érdemes odafigyelnünk annak tisztaságára. Rengeteg vírus és baktérium található az ágyunkban, a gombákról nem is beszélve, ezek komoly betegségekhez vezethetnek ha nem figyelünk rájuk.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen gondokat okozhat a piszkos ágyneműhuzat. Kitérünk arra, hogy hol foglalkoznak ágyneműhuzatok forgalmazásával.

Miért gond a piszkos ágyneműhuzat?

Számos olyan tárgyat használunk naponta, amit gyakran kellene cserélni, nehogy megbetegedjünk tőlük. Higiéniai szakértők szerint vírusok és gombák tömkelegével töltjük az éjszakát a párnánkon és a takarónkon. Ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen tisztán tartsuk ezeket, bár azt hisszük, hogy csak a pizsamában megyünk az ágyba, így nem lehet szennyes, de néha ráülünk az ágyra, ágyban eszünk, és a kisállatainknak is van bejárása mellénk. Így nem csoda ha a vírusok beköltöznek az ágyunkba.

Mivel osztjuk meg az ágyunkat?

Baktériumok, vírusok, gombák nemcsak a testünkön, hanem az ezek burjánzásához szükséges ideális életteret találnak a takaró alatt. A test melegétől, az izzadságunk miatt keletkező nedves levegőben a gombáknak, a lehámlott bőrdarabok pedig az élősködőknek kedveznek. A testnedvekből is kerülhet az ágyneműnkre, amelyek a baktériumok terjedésének kedveznek.

Az egyik leggyakoribb ilyen baktérium a bőrön és az orrban telepszik meg, és ha az immunrendszer legyengült, akkor bekerülve a véráramba vérmérgezést, tüdőgyulladást vagy más életveszélyes betegséget okozhat.

Lábgomba

Azok, akik közös ágyat használnak elkaphatják egymás gombás fertőzését. Ilyen módon a lábgomba a leggyakoribb, ami vándorol egyik emberről a másikra, így ki kell kezelni mielőbb, illetve tisztán kell tartani, amivel a láb érintkezhet, zoknira és cipőre is vonatkozik.

Mosáskor ebben az esetben magas hőfokon célszerű mosni, hiszen a langyosabb vízben a gomba nem pusztul el.

A szívbelhártya-gyulladást okozó gomba fajta felelős a szájpenész és a bőr és hüvelygomba fertőzések jelentős részéért, ami lepedő használattal terjed.

Influenza, nátha

Ha influenzás vagy náthás valaki, akkor az megfertőzheti a párját is, mert a vírusok az ágyneműbe fészkelték magukat. Ezért minden betegség után mossuk ki és cseréljük le az ágyneműt.

Poratkák

Nem a bútorokon lévő por, hanem a mikroszkópikus méretűre feltöredezett háziporatka beszáradt széklete, ami a levegőben száll. Ez vált ki allergiás tüneteket. A háziporatka a lehulló emberi bőrből táplálkozik.

Hogyan tartsuk tisztán az ágyunkat?

A következőben adunk pár tippet, hogyan lehet tisztán tartani az egész ágyat.

● Porszívózzunk fel az ágy alatt és a matracot is.

● Mossuk ki a párnát és a huzatot, havonta kétszer.

● Csak zuhanyozás után feküdjünk az ágyba.

● A pizsamát három naponta cseréljünk.

● Kisállatnak, ha bemehet az ágyba, mindig legyen saját takarója, amit rendszeresen mossunk ki.

● Betegség esetén mossunk gyakrabban kezet, ágyneműt, ügyeljünk a személyi higiéniára.

Amennyiben szükségünk van új ágyneműhuzatra az Ágyneműshopban be lehet szerezni. Itt számos féle és fajta típus közül válogathatunk, amelyeknek köszönhetően rendszeresen cserélhetjük a huzatot, így nem okozhat gondot a piszkos ágynemű.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy ha az ágynemű huzatokat nem tisztítjuk elég gyakran, baktériumokat, vírusokat és gombákat szedhetünk össze általuk és ezektől akár életveszélyes betegséget is kialakulhatnak.

Kapcsolódó cikkek

A kémények karbantartása és tisztítása: miért és milyen gyakran szükséges?

A kémények karbantartása és tisztítása: miért és milyen gyakran szükséges?

A kémények fontos részei otthonunk fűtőrendszerének, és működésük megbízhatóságát és hatékonyságát illetően alapvető szerepet játszanak.

A megfelelő kandalló kiválasztása az Ön otthonához

A megfelelő kandalló kiválasztása az Ön otthonához

A megfelelő kandalló kiválasztása otthonába nehéz feladat lehet.

Ezek a legfontosabb készségek egy asztalos számára

Ezek a legfontosabb készségek egy asztalos számára

Milyen készségesekre van szüksége egy asztalosnak?