Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma

Indiában már ősidők óta fogyasztják ezt az antioxidáns, aranyszínű fűszert, amely csodálatos hatásait többnyire a benne található kurkumin vegyület adja. Indiában szupertápláléknak tartják, hiszen szentül hisznek benne, hogy segít megakadályozni a rákos megbetegedések és a légzési problémák kialakulását. Mégis mitől annyira egészséges ez a fűszer? Mutatjuk az okokat!
Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma

A magas koleszterinszint csökkentése

A magas koleszterinszint szív - és érrendszeri problémákat okozhat. Ha valakinek tartósan magas az LDL - koleszterinszintje, úgy jól teszi, ha előnyben részesíti a kurkuma fogyasztását, mivel ezzel megelőzheti a szívbetegségek kialakulását. Azonban gyógyszerek mellett, csak óvatosan lehet fogyasztani, illetve vérhígítók szedése mellett nem javasolt a fogyasztása. Amennyiben valamilyen gyógyszert szed, úgy a kurkuma fogyasztásával kapcsolatban, minden esetben kérdezze meg a kezelőorvosát.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése

Az elsődleges célnak, mindig a prevenciónak kell lenni, hiszen sokkal könnyebb egy-egy betegséget elkerülni, mint a már meglevő betegséget kezelni. Természetesen akarattal, önfegyelemmel és nagyfokú odafigyeléssel, egy krónikus betegséggel is együtt lehet élni, de amennyiben tehetjük, még a betegségek kialakulása előtt váltsunk életmódot, hiszen már ezzel is tettünk valamit a súlyos betegségek kialakulása ellen.

A kurkumában található kurkumin nevű vegyület segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek vércukorproblémáik (prediabétesz) voltak. A vizsgálati alanyok 9 hónapon keresztül minden egyes nap kurkumát kaptak. A vizsgálat végén megállapításra került, hogy mindenkinek rendeződött a vércukorszintje.

Fejfájás és emésztőrendszeri fájdalmakra is javasolt

A kurkuma, csakúgy, mint a gyömbér, nagyon hatásos a fejfájás kezelésében. Az irritáblis bélszindróma (IBS) egy olyan emésztőrendszeri betegség, amely szoros összefüggésbe hozható a szorongással, az idegrendszeri problémákkal. A kurkuma jelentősen csökkenti az IBS-sel kapcsolatos hasi fájdalmakat és görcsöket.

A kurkuma tea és az influenza

Az influenza kialakulásában nagy szerepe van a vírusoknak. Az influenzaszezon idején akár még kurkuma teával is védekezhetünk, hiszen az influenza vírus elleni küzdelemben nagyon hatásosnak bizonyult. Amennyiben mégis influenzásak leszünk, úgy jelentősen enyhe tünetekkel és rövidebb lefolyású betegséggel kell csak számolnunk.

A kurkuma gyulladást is csökkent

A kurkumának van egy olyan remek tulajdonsága, hogy gyulladást is csökkent. Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek számára ez egy jó hír, hiszen a gyulladás csökkentésével a kellemetlen tünetek is leredukálódhatnak.

Kapcsolódó cikkek

Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma

Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma

Indiában előszeretettel fogyasztják ezt a fűszert. Nem csupán az indiai konyha egyik remek alapanyaga, fűszere, hanem betegségmegelőzésre is gyakran fogyasztják az emberek. A cikkből kiderül, hogy miért is olyan egészséges ez az aranysárga fűszer.

Ezek a magas vérnyomás tünetei

Ezek a magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás egyre több embert érint, hiszen kialakulásában sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Az okok között szerepel az egészségtelen táplálkozás, az inaktív életmód és a dohányzás is. Cikkünkből kiderül, hogy milyen okai lehetnek még a beteg