Ezek a magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás is egy krónikus betegség. Nem csak hazánkban, hanem szerte a világon egyre többen szenvednek magas vérnyomásban. A kezeletlen magas vérnyomás oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. A vérnyomás mérésénél két értéket használnak, ugyanis a szisztolés és a diasztolés egymáshoz viszonyított értéke határozza meg, hogy az adott vérnyomás alacsony, normális, vagy magas.
Ezek a magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás meghatározása

A vérnyomás az a nyomás, amelyet a szív és az artériák fejtenek ki, hogy a vért továbbítani tudják a testben. Magas vérnyomás akkor alakul ki, amikor az artériák falára olyan nyomás feszül, amely meghaladja a normális értéket. Amennyiben az erek nem tágulnak ki kellő mértékben, úgy a vér szállítása is nehézkessé válik, így a szívnek még több vért kell ahhoz pumpálnia, hogy a vért mozgassa, ez azonban a vérnyomás emelkedésével jár együtt. A megemelkedett vérnyomás nem csak az erek falát, hanem a szívet is károsítja, ez pedig különböző betegségek kialakulásához vezethet. Ilyen betegség a szívinfarktus, a stroke, a perifériás érbetegség, vagy más néven érszűkület, illetve a szívelégtelenség.

Milyen érték jelzi a magas vérnyomást?

A normális vérnyomás 120/80 Hgmm alatt van, vagyis ez az optimális érték. A normál tartományba a 135/85-ös érték tartozik, míg magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a diasztolés és a szisztolés értékek is megemelkednek, azaz a szisztolés érték 140, míg a diasztolés érték 90 fölé emelkedik.

Kiket veszélyeztet a magas vérnyomás?

A magyar lakosság egyik nagy problémája az elhízás. Az elhízás és a magas vérnyomás pedig szorosan összefügg egymással. A 45 év fölöttiek körében egyre gyakoribb a magas vérnyomás problémája. 65 éves korig elsősorban a férfiak problémája, de 65 éves kor fölött egyre több nő is szenved ebben a betegségben. Ennek nem más az oka, mint a menopauza, amikor is az ösztrogén, védő szerepe megszűnik, így egyre több nő szenved valamilyen szív - és érrendszeri problémában. A cukorbetegek esetében is megnő a magas vérnyomás kockázata.

A magas vérnyomás tünetei és jelei

A magas vérnyomást néma gyilkosnak is nevezik, hiszen sokáig semmilyen tünetet nem produkál. Azonban, ha a magas vérnyomás sokáig kezeletlen marad, úgy károsíthatja a szívet, a tüdőt, az agyat és a vesét. A magas vérnyomás mindezt észrevétlenül teszi, anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Aztán később a tünetek is megjelennek, mint például a fejfájás, látási gondok, mellkasi problémák, állandó fáradtság, szabálytalan szívverés, nehézlégzés.

A magas vérnyomás kiváltó okai

Számos tényezőt okolhatunk a magas vérnyomás kialakulásáért. Ilyen tényező a dohányzás, a túlsúly, az elhízás, az inaktív életmód, a stressz, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a magas só-bevitel, a genetikai tényezők, az életkor, a krónikus vesebetegség, a pajzsmirigy - és mellékvese gondok.

Az életmódváltás, a kezdeti stádiumban sikeresen kezeli a magas vérnyomást, illetve a mérsékelt testmozgás azok számára is javasolható, akik már szenvednek ettől a betegségtől. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás abbahagyása és a stressz csökkentése, mind-mind elősegíti a magas vérnyomás csökkenését.

Kapcsolódó cikkek

Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma

Mutatjuk, hogy miért olyan egészséges a kurkuma

Indiában előszeretettel fogyasztják ezt a fűszert. Nem csupán az indiai konyha egyik remek alapanyaga, fűszere, hanem betegségmegelőzésre is gyakran fogyasztják az emberek. A cikkből kiderül, hogy miért is olyan egészséges ez az aranysárga fűszer.

Ezek a magas vérnyomás tünetei

Ezek a magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás egyre több embert érint, hiszen kialakulásában sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Az okok között szerepel az egészségtelen táplálkozás, az inaktív életmód és a dohányzás is. Cikkünkből kiderül, hogy milyen okai lehetnek még a beteg