Miért van szüksége az immunrendszerünknek C-vitaminra?

Vitaminok közül, az egyik legkiemelkedőbb, a C-vitamin. Az emberek is ezt a vitamint fogyasztják a leggyakrabban és a legtöbb gyümölcsben és zöldségben is ez a vitamin található meg legnagyobb mennyiségben. Amennyiben nem figyelünk oda a C-vitamin szükségletünkre, úgy még az immunrendszer is károsodhat, de ennek a vitaminnak a hiánya vérzékenységet és nehezebb sebgyógyulást is eredményezhet. A cikkből kiderül, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha nem viszünk be elegendő C-vitamint a szervezetünkbe, és hogyan előzhetjük meg a lehetséges betegségeket és fertőzéseket ennek a vitaminnak a pótlásával.
Miért van szüksége az immunrendszerünknek C- vitaminra?

A C-vitamin és a szív egészsége

A szív, az egyik legfontosabb szervünk. A szív vért pumpál és ennek segítségével oxigént és tápanyagokat szállít a testünk sejtjeihez. Amennyiben odafigyelünk arra, hogy milyen ételeket veszünk magunkhoz és a táplálékainkban van C-vitamin, úgy nagy eséllyel kerülhetjük el a szívbetegségeket. A C-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, de akár már napi 500 mg C-vitamin is csökkentheti az LDL-koleszterinszintet és a trigliceridszintet. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a rendszeres C-vitaminpótlás jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-betegség és a stroke kialakulásának a kockázatát is.

C-vitamin, mint immunitásfokozó vitamin

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amelynek egyik nagy előnye, hogy elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. Hiszen a téli megfázásos és influenzás időszakban is azért fogyasztjuk, hogy megelőzzük ezeknek a betegségeknek a kialakulását, illetve, hogyha meg is betegszünk, jóval, enyhébb tünetekkel vészeljük át a kellemetlen napokat. A C-vitamin rendszeres bevitelével, a légúti fertőzések időtartamát rövidíthetjük le, de még akár a tüdőgyulladás kialakulásának is kisebb az esélye, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt az antioxidáns vitamint.

Az egyik legerősebb antioxidáns

Mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így nagyon sokat segíthet a betegségek megelőzésében és a jó egészségi állapot fenntartásában. Sok kutatási eredmény, tanulmány szól arról, hogy a C-vitamin rendszeres fogyasztásával, akár a krónikus betegségek is elkerülhetnek bennünket. Ilyen krónikus betegség a cukorbetegség, a szívbetegség, a rákos megbetegedések és az autoimmun betegségek. Amennyiben sok friss és szezonális zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, úgy jelentősen lecsökkenthetjük ezeknek a betegségeknek a kockázatait.

Mit kell még tudni erről a vitaminról?

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, éppen ezért, napközben több adagban szükséges fogyasztani, mivel a felesleg, a vizelettel ürül a szervezetből. Ez a vitamin a kollagénszintézisben is aktívan részt vesz. Ahogy idősödünk, úgy egyre kevesebb kollagén termelődik, így a bőr veszít rugalmasságából és ráncossá válik. Azonban a C-vitamin rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk ezt a folyamatot.

A C-vitamin gazdag forrásai a következők a teljesség igénye nélkül: paradicsom, paprika, kivi, grapefruit, narancs, citrom, lime, eper, mangó, homoktövis, csipkebogyó. A C-vitamint nem csak táplálékokkal, hanem kiegészítők fogyasztásával is pótolhatjuk.

Kapcsolódó cikkek

Mit kell figyelembe venni, amikor játékokat vásárol gyermekei számára

Mit kell figyelembe venni, amikor játékokat vásárol gyermekei számára

A gyermekeknek való játékvásárlás szórakoztató lehet, de biztonságosnak is kell lennie.

Miért ne legyünk hárpiák, azaz miért kifizetődő kedvesnek lenni?

Miért ne legyünk hárpiák, azaz miért kifizetődő kedvesnek lenni?

A kedves ember sokkal szimpatikusabb, mint az a személy, aki állandóan mogorva. Nem beszélve arról, hogy a kedvesség mennyire pozitívan hat az egészségre is. Mutatjuk is, hogy miért olyan kifizetődő kedvesnek lenni.

Miért van szüksége az immunrendszerünknek C- vitaminra?

Miért van szüksége az immunrendszerünknek C-vitaminra?

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van az immunvédelemben. Mire van még hatással? Miért is jó nekünk ez a vitamin?