A különböző típusú meditációk

A meditációknak különböző típusai léteznek, a tudatos meditációtól a spirituális meditációig.
A különböző típusú meditációk

A mindfulness meditáció során egy tárgyra figyelünk a pillanatban, anélkül, hogy ítélkeznénk felette. Míg a transzcendentális meditáció a tudatosság felszínén túllépve hatékonyabb a béke, a csend és a nyugalom elmélyítésében. Az OM kántálás például a meditációs gyakorlatok egyik fajtája, amely mozgáskomponenst is tartalmaz. A Qigong légzés a meditáció egy olyan típusa, amelynek célja, hogy az egyén belső energiáját megcsapolja és a személyes fejlődés érdekében hasznosítja.

A Vipassana meditáció a buddhista meditáció leghagyományosabb formája. A Vipassana jelentése "meditálni". Célja, hogy betekintést nyújtson a létbe és a létezésbe. Az e technika révén nyert felismerések gyakran több éves gyakorlás és a folyamat iránti odaadás eredménye. A Vipassana meditáció rendkívül hasznos a koncentráció és a stressz csökkentése szempontjából, és mély spirituális felismerésekhez vezethet. Amellett, hogy jótékony hatással van a mentális egészségre, ez a fajta meditáció segíthet abban is, hogy az ember jobban megismerje a körülötte lévő világ természetét.

Bár a legtöbb meditáló többféle meditációs formát használ, fontos, hogy kiválassza azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeinek. Bár a különböző formák mindegyike számos előnnyel járhat, sokan úgy döntenek, hogy kombinálják őket, hogy megtalálják az igényeiknek legelőnyösebbet. Vannak például különböző meditációs formák a szorongás enyhítésére, a relaxációra vagy a jelen pillanathoz való kapcsolódásra. Bár a meditáció nem nyújt "gyógymódot", segíthet abban, hogy kontrollt szerezzen érzései, gondolatai és helyzetei felett.

A meditáció különböző formái külső források felhasználásával összpontosítják az elmét. Ezek a források lehetnek hangoskönyvek, youtube-videók és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az otthoni meditációt. Az irányított meditáció segíthet leküzdeni a zavaró tényezőket és fenntartani az összpontosítást. Nem ajánlott azonban azoknak, akik már tudják, hogyan kell külső források nélkül, önállóan meditálni. Azt is figyelembe kell vennie, hogy milyen szintű koncentrációt tud zavaró tényezők nélkül kezelni. Minden meditáció célja a kiegyensúlyozott tudatállapot kialakítása.

A meditáció gyakorlása számos egészségügyi előnnyel jár. Segíthet leküzdeni olyan problémákat, mint a túlzott gondolkodás és a figyelemhiány. Segíthet abban is, hogy megtanuljon áramolni az emelkedő és süllyedő mintákkal. A spirituális meditáció szintén jó módja a megvilágosodás elérésének, de időbe és gyakorlásba telik, hogy elérje azt. Ez azért van így, mert élethosszig tartó gyakorlást igényel. Sokak számára ez a gyakorlat nem jelent megoldást az egészségügyi problémáikra.

A meditáció másik fajtája a mantra meditáció, amely a hindu és buddhista hagyományokból ered. Akár egy mondatot, akár egy szót szeretne valaki kántálni, a mantra erőteljes eszköz a belső én felébresztésére. Segíthet a pozitív emberi tulajdonságokhoz való kötődés erősítésében, miközben jótékonyan hat azokra, akik nem szoktak hozzá a csendhez. Számos kutatás kimutatta, hogy a mantra meditáció javíthatja a szervezet koncentrációs képességét.

Kapcsolódó cikkek

Miért ne legyünk hárpiák, azaz miért kifizetődő kedvesnek lenni?

Miért ne legyünk hárpiák, azaz miért kifizetődő kedvesnek lenni?

A kedves ember sokkal szimpatikusabb, mint az a személy, aki állandóan mogorva. Nem beszélve arról, hogy a kedvesség mennyire pozitívan hat az egészségre is. Mutatjuk is, hogy miért olyan kifizetődő kedvesnek lenni.

4 szín, amely hat ránk, és az életünkre

4 szín, amely hat ránk, és az életünkre

A színek hatással vannak ránk. Ezért nem mindegy, hogy milyen színű ruhába bújunk, milyen lakberendezési tárgyak találhatók meg az otthonunkban, és milyen színű ruhát viselünk az állásinterjún. A cikkben négy színről olvashatsz részletesebben.

Mit kell figyelembe venni, amikor játékokat vásárol gyermekei számára

Mit kell figyelembe venni, amikor játékokat vásárol gyermekei számára

A gyermekeknek való játékvásárlás szórakoztató lehet, de biztonságosnak is kell lennie.