Ilyen cider stílusok léteznek

A cidert csak néhány éve élvezhetjük igazán. Voltaképpen sörnek és bornak sem nevezhető ez a 2,5-5%-os alkoholtartalommal bíró, almából készülő, szénsavas ital.
Ilyen cider stílusok léteznek

A cidernek több változata is ismert. A száraz és az édes variációját is élvezhetjük, de egyes típusok kesernyés ízvilággal rendelkeznek. Angliából indult útjára a cider, de mégsem angol eredetű, hiszen a XIII. század Franciaországából származik. A 20. században ismét el kezdett teret hódítani ez az ital és korántsem csak a fiatal korosztály egyik kedvelt itala, hiszen a cider kellemes szomjoltó lehet baráti és családi összejöveteleken is. A https://idrinks.hu/sor/cider oldalon lehetőséged is van a karakteres ital rendelésére.

Többféle cider stílus is létezik, hiszen más-más ízvilág jellemzi a francia, az újvilági, a spanyol és az angol cidert.

A francia cider (cidre) egy borostyánszínű ital, ami hasonlít az angolok italához. A franciák is pasztörizálják az alapot, majd almasűrítménnyel erősítik a cukortartalmat, amihez még alkoholérzékeny élesztőt is adnak. A francia pezsgőket mindenki ismeri. Nos, a cidert is hasonló palackokba töltik és 0,75 literes kiszerelésben értékesítik.

Az újvilági cider az Egyesült Államokhoz, Új-Zélandhoz és Észak-Európához fűződik. Az Újvilág stílusánál két irány is meghatározó. Az egyik irányzat a nagyon szép és letisztult illatokat preferálja, míg a másik irányzat az organikus alapanyagokra és a naturálisabb elkészítési módra fókuszál elsősorban.

A spanyol (sidra) cider stílust is a naturálisabb vonal jellemzi. A spanyol cider jellemzői: száraz, enyhén buborékos és savanykásabb ízvilág. Mivel jellemzősen ecetes az illata a spanyol cidernek, így azt magasról töltik a pohárba, hiszen ezzel azt érik el, hogy a cider egy kis levegőt kapjon, így az ecetes illat is veszít az erősségéből. A spanyol ciderrel 0,75 és 1 literes kiszerelésben találkozhatunk az üzletek polcain.

Az angol cider hagyományos elkészítési módja szerint az almalevet, almaborrá erjesztik. Az érlelést és az édesítést követően pedig pasztörizálják. Az italban található cukor karamellizálódik a hő hatására, ennek köszönhetően válik a cider színe egyre sötétebbé. Az eljárás miatt már nem élvezhetjük az almára is jellemző friss aromákat. Ennek köszönhetően a cider íze kevésbé lesz komplex, inkább a főtt almára, a kompótra hasonlít az íze.

A cider kínálatban tehát egyedi variációkat is találhatunk, így többféle és nagyon karakteres ízjegyekkel találkozhatunk, amikor különböző cider típusokat kortyolgatunk.

Kapcsolódó cikkek

A különböző típusú meditációk

A különböző típusú meditációk

A meditációknak különböző típusai léteznek, a tudatos meditációtól a spirituális meditációig.

Ilyen cider stílusok léteznek

Ilyen cider stílusok léteznek

A cidernek többféle típusa is létezik, attól függ, melyik ország készíti.

3 csokis, kakaós desszert, 3 nagyszerű gyümölccsel

3 csokis, kakaós desszert, 3 nagyszerű gyümölccsel

A gyümölcsös desszerteket a legegyszerűbb elkészíteni. Most gyorsan elkészíthető desszertről olvashatsz.