Ilyen cider stílusok léteznek
A cidernek több változata is ismert. A száraz és az édes variációját is élvezhetjük, de egyes típusok kesernyés ízvilággal rendelkeznek. Angliából indult útjára a cider, de mégsem angol eredetű, hiszen a XIII. század Franciaországából származik. A 20. században ismét el kezdett teret hódítani ez az ital és korántsem csak a fiatal korosztály egyik kedvelt itala, hiszen a cider kellemes szomjoltó lehet baráti és családi összejöveteleken is. A https://idrinks.hu/sor/cider oldalon lehetőséged is van a karakteres ital rendelésére.
Többféle cider stílus is létezik, hiszen más-más ízvilág jellemzi a francia, az újvilági, a spanyol és az angol cidert.
A francia cider (cidre) egy borostyánszínű ital, ami hasonlít az angolok italához. A franciák is pasztörizálják az alapot, majd almasűrítménnyel erősítik a cukortartalmat, amihez még alkoholérzékeny élesztőt is adnak. A francia pezsgőket mindenki ismeri. Nos, a cidert is hasonló palackokba töltik és 0,75 literes kiszerelésben értékesítik.
Az újvilági cider az Egyesült Államokhoz, Új-Zélandhoz és Észak-Európához fűződik. Az Újvilág stílusánál két irány is meghatározó. Az egyik irányzat a nagyon szép és letisztult illatokat preferálja, míg a másik irányzat az organikus alapanyagokra és a naturálisabb elkészítési módra fókuszál elsősorban.
A spanyol (sidra) cider stílust is a naturálisabb vonal jellemzi. A spanyol cider jellemzői: száraz, enyhén buborékos és savanykásabb ízvilág. Mivel jellemzősen ecetes az illata a spanyol cidernek, így azt magasról töltik a pohárba, hiszen ezzel azt érik el, hogy a cider egy kis levegőt kapjon, így az ecetes illat is veszít az erősségéből. A spanyol ciderrel 0,75 és 1 literes kiszerelésben találkozhatunk az üzletek polcain.
Az angol cider hagyományos elkészítési módja szerint az almalevet, almaborrá erjesztik. Az érlelést és az édesítést követően pedig pasztörizálják. Az italban található cukor karamellizálódik a hő hatására, ennek köszönhetően válik a cider színe egyre sötétebbé. Az eljárás miatt már nem élvezhetjük az almára is jellemző friss aromákat. Ennek köszönhetően a cider íze kevésbé lesz komplex, inkább a főtt almára, a kompótra hasonlít az íze.
A cider kínálatban tehát egyedi variációkat is találhatunk, így többféle és nagyon karakteres ízjegyekkel találkozhatunk, amikor különböző cider típusokat kortyolgatunk.