Gyulladást megelőző teák
1. Gyömbér tea nem csak ínyenceknek
A gyömbért egész évben fogyaszthatjuk, nem csak télen, a megfázásos időszakban. A gyömbér, gyulladásgátló hatása ugyanis kiemelkedő, amely hatást a gingerol nevű vegyületének köszönhet. A gingerol és a növényben található aromás illóolaja, hatékonyan küzd meg a gyulladással. A gyömbér emellett hatékony a gyomorpanaszok enyhítésében, a koleszterinszint és a vércukorszint szabályozásában is. Hogyan készíthetünk a gyömbérből teát? Hámozzunk meg és reszeljünk le egy ujjnyi gyömbért, majd öntsük fel forró vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrés nélkül, citrommal és mézzel fogyasszuk.
2. Zöld tea
A világon az egyik legkedveltebb tea, a zöld tea. A zöld tea antioxidáns vegyületekben gazdag, emellett gyulladásgátló hatása is kiemelkedő. A zöld tea rendszeres fogyasztása javítja azon személyek életminőségét, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Ugyanis a zöld tea gátolja a gyulladásos citokinek gén - és fehérje expresszióját.
3. Kurkuma tea
A kurkuma hasonlatos a gyömbérhez, vagyis a gyökerét használhatjuk fel gyógyító célokra, illetve készíthetünk belőle teát. A kurkuma aktív gyulladásgátló vegyülete, a kurkumin, erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatások igazolják, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása csökkenti a gyulladásos markerek értékeit. A kurkuma tea hozzájárul az immunrendszer fokozásához, mégpedig a gyulladás csökkentésével és az oxidatív stressz kivédésével teszi mindezt.
4. Kamillatea
A kamillát mindenki ismeri, hiszen nagyon sokféle betegség kezelésére és azok megelőzésére is fogyasztható, alkalmazható. A kamilla nem csupán megnyugtatja az idegeket, de eredményesen csökkent gyulladást is. Mivel csökkenti a gyulladást, így fájdalmat is csillapít. A kamilla eredményesen orvosolja a bőr és a nyálkahártya gyulladásokat, de a légzőrendszer bakteriális fertőzései ellen is nagyon hatásos.
5. Csipkebogyó
A csipkebogyónak nem csak a C-vitamin-tartalma kiemelkedő, hanem más antioxidánst, például E-vitamint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek erőteljes gyulladásgátló antioxidánsok, és amelyek megvédik a sejteket a károsodásoktól. A csipkebogyó olyan zsírsav vegyületeket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák az olyan enzimek termelődését, amelyek gyulladást és fájdalmat váltanak ki.