Gyulladást megelőző teák

Nagyon sokféle gyógynövényből készíthetünk ma már teát, akár konkrét betegségekre is fogyaszthatjuk azokat, így találunk a kínálatban olyanokat is, amelyek gyulladásgátló és immunizáló hatásokkal is rendelkeznek. Ezek a teák általában antioxidáns hatással is rendelkeznek, de kiemelkedő az antimikrobiális hatásuk is, és még az oxidatív stresszel szemben is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezeket a teákat. Milyen teákat fogyasszunk, hogy megelőzzük a gyulladás kialakulását és még az immunrendszerünk fokozását is segítsük? Mutatjuk azt az 5 teát, amelyek segíthetnek az immunrendszerünk megerősítésében.
Gyulladást megelőző teák

1. Gyömbér tea nem csak ínyenceknek

A gyömbért egész évben fogyaszthatjuk, nem csak télen, a megfázásos időszakban. A gyömbér, gyulladásgátló hatása ugyanis kiemelkedő, amely hatást a gingerol nevű vegyületének köszönhet. A gingerol és a növényben található aromás illóolaja, hatékonyan küzd meg a gyulladással. A gyömbér emellett hatékony a gyomorpanaszok enyhítésében, a koleszterinszint és a vércukorszint szabályozásában is. Hogyan készíthetünk a gyömbérből teát? Hámozzunk meg és reszeljünk le egy ujjnyi gyömbért, majd öntsük fel forró vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrés nélkül, citrommal és mézzel fogyasszuk.

2. Zöld tea

A világon az egyik legkedveltebb tea, a zöld tea. A zöld tea antioxidáns vegyületekben gazdag, emellett gyulladásgátló hatása is kiemelkedő. A zöld tea rendszeres fogyasztása javítja azon személyek életminőségét, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Ugyanis a zöld tea gátolja a gyulladásos citokinek gén - és fehérje expresszióját.

3. Kurkuma tea

A kurkuma hasonlatos a gyömbérhez, vagyis a gyökerét használhatjuk fel gyógyító célokra, illetve készíthetünk belőle teát. A kurkuma aktív gyulladásgátló vegyülete, a kurkumin, erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatások igazolják, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása csökkenti a gyulladásos markerek értékeit. A kurkuma tea hozzájárul az immunrendszer fokozásához, mégpedig a gyulladás csökkentésével és az oxidatív stressz kivédésével teszi mindezt.

4. Kamillatea

A kamillát mindenki ismeri, hiszen nagyon sokféle betegség kezelésére és azok megelőzésére is fogyasztható, alkalmazható. A kamilla nem csupán megnyugtatja az idegeket, de eredményesen csökkent gyulladást is. Mivel csökkenti a gyulladást, így fájdalmat is csillapít. A kamilla eredményesen orvosolja a bőr és a nyálkahártya gyulladásokat, de a légzőrendszer bakteriális fertőzései ellen is nagyon hatásos.

5. Csipkebogyó

A csipkebogyónak nem csak a C-vitamin-tartalma kiemelkedő, hanem más antioxidánst, például E-vitamint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek erőteljes gyulladásgátló antioxidánsok, és amelyek megvédik a sejteket a károsodásoktól. A csipkebogyó olyan zsírsav vegyületeket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák az olyan enzimek termelődését, amelyek gyulladást és fájdalmat váltanak ki.

Kapcsolódó cikkek

Ültetési idő és technikák az édesburgonyákhoz

Ültetési idő és technikák az édesburgonyákhoz

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) népszerű és tápláló növény, amelyet a saját kertedben is sikeresen termeszthetsz.

Mexikó szelleme: Utazás a tequila világába

Mexikó szelleme: Utazás a tequila világába

A tequila, gazdag történelemmel és összetett gyártási folyamattal rendelkezik, amely megkülönbözteti más szeszes italoktól.

Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

Régen faluhelyen hajnalban pár cent pálinkával köszöntötték az új napot, és utána kezdték el a kora reggeli munkavégzést.