Gyulladást megelőző teák

Nagyon sokféle gyógynövényből készíthetünk ma már teát, akár konkrét betegségekre is fogyaszthatjuk azokat, így találunk a kínálatban olyanokat is, amelyek gyulladásgátló és immunizáló hatásokkal is rendelkeznek. Ezek a teák általában antioxidáns hatással is rendelkeznek, de kiemelkedő az antimikrobiális hatásuk is, és még az oxidatív stresszel szemben is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezeket a teákat. Milyen teákat fogyasszunk, hogy megelőzzük a gyulladás kialakulását és még az immunrendszerünk fokozását is segítsük? Mutatjuk azt az 5 teát, amelyek segíthetnek az immunrendszerünk megerősítésében.
Gyulladást megelőző teák

1. Gyömbér tea nem csak ínyenceknek

A gyömbért egész évben fogyaszthatjuk, nem csak télen, a megfázásos időszakban. A gyömbér, gyulladásgátló hatása ugyanis kiemelkedő, amely hatást a gingerol nevű vegyületének köszönhet. A gingerol és a növényben található aromás illóolaja, hatékonyan küzd meg a gyulladással. A gyömbér emellett hatékony a gyomorpanaszok enyhítésében, a koleszterinszint és a vércukorszint szabályozásában is. Hogyan készíthetünk a gyömbérből teát? Hámozzunk meg és reszeljünk le egy ujjnyi gyömbért, majd öntsük fel forró vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrés nélkül, citrommal és mézzel fogyasszuk.

2. Zöld tea

A világon az egyik legkedveltebb tea, a zöld tea. A zöld tea antioxidáns vegyületekben gazdag, emellett gyulladásgátló hatása is kiemelkedő. A zöld tea rendszeres fogyasztása javítja azon személyek életminőségét, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Ugyanis a zöld tea gátolja a gyulladásos citokinek gén - és fehérje expresszióját.

3. Kurkuma tea

A kurkuma hasonlatos a gyömbérhez, vagyis a gyökerét használhatjuk fel gyógyító célokra, illetve készíthetünk belőle teát. A kurkuma aktív gyulladásgátló vegyülete, a kurkumin, erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Kutatások igazolják, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása csökkenti a gyulladásos markerek értékeit. A kurkuma tea hozzájárul az immunrendszer fokozásához, mégpedig a gyulladás csökkentésével és az oxidatív stressz kivédésével teszi mindezt.

4. Kamillatea

A kamillát mindenki ismeri, hiszen nagyon sokféle betegség kezelésére és azok megelőzésére is fogyasztható, alkalmazható. A kamilla nem csupán megnyugtatja az idegeket, de eredményesen csökkent gyulladást is. Mivel csökkenti a gyulladást, így fájdalmat is csillapít. A kamilla eredményesen orvosolja a bőr és a nyálkahártya gyulladásokat, de a légzőrendszer bakteriális fertőzései ellen is nagyon hatásos.

5. Csipkebogyó

A csipkebogyónak nem csak a C-vitamin-tartalma kiemelkedő, hanem más antioxidánst, például E-vitamint és béta-karotint is tartalmaz, amelyek erőteljes gyulladásgátló antioxidánsok, és amelyek megvédik a sejteket a károsodásoktól. A csipkebogyó olyan zsírsav vegyületeket is tartalmaz, amelyek megakadályozzák az olyan enzimek termelődését, amelyek gyulladást és fájdalmat váltanak ki.

Kapcsolódó cikkek

Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

Régen faluhelyen hajnalban pár cent pálinkával köszöntötték az új napot, és utána kezdték el a kora reggeli munkavégzést.

Útmutató a merlot borokhoz

Útmutató a merlot borokhoz

A következő étkezéshez a legjobb merlot bor kiválasztásához több alapvető irányelv is létezik.

3 csokis, kakaós desszert, 3 nagyszerű gyümölccsel

3 csokis, kakaós desszert, 3 nagyszerű gyümölccsel

A gyümölcsös desszerteket a legegyszerűbb elkészíteni. Most gyorsan elkészíthető desszertről olvashatsz.