Útmutató a merlot borokhoz

A következő étkezéshez a legjobb merlot bor kiválasztásához több alapvető irányelv is létezik.
Útmutató a merlot borokhoz

A merlot sima bor, telt, bársonyos textúrával, ezért jól illik a paradicsomos és fűszernövényes ételekhez. Földes jegyei és érettsége szintén ideális párosítás olyan ételekhez, mint a grillcsirke és a penne boscaiola tészta. Finom ételek és savas ételek mellé jobb elkerülni.

A Merlot név a francia merle szóból származik, ami "kis feketerigót" jelent. A francia borászati hivatalnokok 1784-ben jegyezték fel, hogy ezt a szőlőt Bordeaux jobb partján termesztik. A fajta hamarosan elterjedt Olaszországban és Svájcban, és végül eljutott a világ többi részébe is. Ez a bor tökéletesen alkalmas házasításra, és sokan jobban kedvelik, mint a Cabernet Sauvignont, amelynek általában magasabb a tannintartalma. Ismerje meg a Merlot bort az alábbi lista böngészésével.

A merlot szőlő különböző éghajlaton és talajon terem. Bár a legtöbb Merlot-szőlőt Franciaországban termesztik, az Egyesült Államokban is egyre nagyobb a jelenlét, ahol körülbelül 55 000 hektáron termesztik a fajtát. A Merlot-t Chilében, Ausztráliában, Új-Zélandon, Spanyolországban, Argentínában, Bulgáriában és Kínában is termesztik. Desszertborok, többek között pezsgő készítésére is használják. Ha többet szeretne megtudni a merlot borról, tekintse meg a borról szóló ingyenes útmutatónkat.

Sokféle Merlot bor létezik, és az egyes ételekhez legjobban illő borok fajtánként változnak. A cabernet-szerű merlot-k jól illenek a grillezett vagy szenes húsokhoz, míg a gyümölcsösebb merlot-k sok közös vonást mutatnak a pinot noirral. A könnyedebb Merlot-k jól illenek a tenger gyümölcseihez és fehérjékhez. Sokféle halhoz is jól illenek. A legjobb eredmény elérése érdekében kóstolja meg a borokat, és kísérletezzen velük, amíg meg nem találja az ízlésének megfelelőt.

Kaliforniában termelik az egyik legnagyobb mennyiségben Merlot-t, bár nem termesztik annyit, mint Cabernet Sauvignont. Kalifornia leghűvösebb helyein gazdag Merlot-t termelnek. Napa-ban a Merlot-t gyakran használják Meritage-keverékekben, és a régió kis pincészetei az ország legdrágább borai közé tartoznak. Washington államban szintén kiváló Merlot készül, de a minőség és a változatosság nem olyan magas, mint Napa államban.

A Dark Horse Merlot egy 9 dolláros 750 milliliteres palack, amely tisztességes kritikai véleményeket kap. Ízében melasz, cseresznye és kakaó található. Akinek nincs nagy költségvetése, talán érdemes elkerülni ezt a bort. Alternatívaként érdemes megfontolniuk a piacon lévő számos lehetőséget. Ha kétségei vannak, próbáljon ki néhány különböző palackot. Hamarosan megtalálja a tökéletes merlot bort. Még az is meglepheti, hogy mennyit spórolhat a vásárlásával.

Egy jó merlot bort a legjobb ételekhez tálalni. Olyan ételek illenek hozzá, mint a hús, a szárnyasok és a tésztaételek. Nem illik erős sajtokhoz, amelyek elfedik a gyümölcsös ízeket. A fűszeres ételek viszont fokozzák az alkohol érzetét, így keserűvé és nyomasztóvá válik. Ha azonban bizonytalan abban, hogy milyen ételt párosítson egy bizonyos borhoz, próbáljon ki egy üveg Merlot bort.

Kapcsolódó cikkek

Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

Régen faluhelyen hajnalban pár cent pálinkával köszöntötték az új napot, és utána kezdték el a kora reggeli munkavégzést.

Útmutató a merlot borokhoz

Útmutató a merlot borokhoz

A következő étkezéshez a legjobb merlot bor kiválasztásához több alapvető irányelv is létezik.

Ilyen cider stílusok léteznek

Ilyen cider stílusok léteznek

A cidernek többféle típusa is létezik, attól függ, melyik ország készíti.