Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

Régen faluhelyen hajnalban pár cent pálinkával köszöntötték az új napot, és utána kezdték el a kora reggeli munkavégzést.
Pálinka étkezés előtt, közben és után. Minden, amire a pálinkát használni szoktuk

A néphagyomány szerint, a pálinka ereje miatt mindenféle gyógyító hatást tulajdonítottak neki a múltban, sőt még fertőtlenítő hatással is felruházták. Nagy hagyománya volt, hogy gyógynövényeket áztattak bele azért, hogy kioldódjanak a jótékony anyagok.

Régi népi gyógymód a köpölyözés, amikor alkoholtartalmú üveg harangokat tesznek a bőr felszínére, ami az alkohol elpárolgása után szívó hatást gyakorol a bőrfelületre, ahol helyi vérbőséget okozva javítja a keringést, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Az alkoholos erjedést követően a lepárlással tovább fokozható az alkohol koncentráció, így a tiszta gyümölcs cefréből készült magyar pálinka, ami Hungarikum, 50-52 fokos alkohol tartalommal is rendelkezhet.


De mik a tények?

A pálinka, illetve törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett húsos, magozott, bogyós gyümölcsből , és törkölyből készül, és az erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését is Magyarországon kell végezni. Nem lehet a pálinkát ízesíteni, színezni, sőt még édesíteni sem .

A pálinka fertőtlenítő hatásáról már régóta állítják, hogy alkalmas rá, ma azonban már tudjuk, hogy sajnos nem az. Fertőtlenítésre csak a 70% feletti koncentráció alkalmas, ezért a pálinka fertőtlenítésre még akkor sem alkalmas, ha nincs kéznél semmi más.

Gyomor és bélrendszeri panaszok, görcsök esetén izomlazító hatása érvényesül ugyan, így csökkenhetnek a panaszok, de magát a betegséget súlyosbíthatja. A gyógyszerekhez és gyógyhatású készítményekhez képest, nem igazán értékelhető jótékony hatás. Az emésztés segítő hatása kis mértékű nehéz és zsíros ételek után, de gyomorbetegség esetén nem szabad alkalmazni.

Vírusölő hatása valóban van alkoholtartalmának köszönhetően, de fontos a mértékletesség, mert a legyengült szervezetet túlságosan igénybe venné a javuláshoz.

Mindent figyelembe véve a régi magyar embernek a pálinka volt a csodagyógyszere, amit kívül-belül használhatott. Magas kalóriatartalma miatt a pálinka jobban igénybe veszi a szervezetet, bár a mérsékelt alkoholfogyasztás oldja a feszültséget, így közvetve a vérnyomásra jótékonyan hathat. Mindenesetre a pálinka az az égetett szeszesital, amit XVI. századig gyógyszerként az élet vizeként tartottak számon. A tanulság, hogy fogyasszunk inkább kevesebbet, de kizárólag jó minőségű pálinkát, bizonyos alkalmakkor.

Milyen a jó pálinka?

A legfontosabb ismérve, hogy gyümölcsös az íze, magas az alkoholtartalma, 50 fokos vagy akkörüli, az azonban nagyon fontos ismérv, hogy az ideális pálinka semmiképpen nem tartozik az alacsony 30 fokos alkoholtartalmú italok közé. A pálinka fogyasztásához a pálinkás poharak ára a Koktélbolt Szaküzlet honlapján megtekinthető, ahol számos féle és fajta kiegészítőt találhatunk.

Összegezve

A múltban a magyar emberek a pálinkának többféle egészségmegőrző hatást tulajdonítottak, amiről napjainkban azt mondják a hozzáértők, hogy ez nem igaz. Azonban akik hisznek benne, ugyanúgy isszák mint eddig, fogyasztásukat a hozzáértők nyilatkozatai nem befolyásolják.

Kapcsolódó cikkek

Gyulladást megelőző teák

Gyulladást megelőző teák

A gyulladás károsan hat az emberi szervezetre, merthogy a krónikus gyulladás talaján, betegségek alakulhatnak ki. Léteznek azonban úgynevezett gyulladáscsökkentő teák, amelyek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ültetési idő és technikák az édesburgonyákhoz

Ültetési idő és technikák az édesburgonyákhoz

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) népszerű és tápláló növény, amelyet a saját kertedben is sikeresen termeszthetsz.

3 csokis, kakaós desszert, 3 nagyszerű gyümölccsel

3 csokis, kakaós desszert, 3 nagyszerű gyümölccsel

A gyümölcsös desszerteket a legegyszerűbb elkészíteni. Most gyorsan elkészíthető desszertről olvashatsz.