Ugorjunk le a Balatonra SUP-ozni!

Amikor néhány éve lementünk a Balatonra és megláttunk egy-kép SUP-ozó személyt, kicsit meglepődtünk és talán azon agyaltunk, hogy ez milyen eszköz lehet. A SUP, mint sporteszköz, valóban csupán néhány éve robbant be a köztudatba, de népszerűsége mára már töretlen. Egyre többen pakolják be a kocsiba, amikor úgy döntenek, hogy akárcsak két-három napra elmennek pihenni a magyar tóhoz.
Ugorjunk le a Balatonra SUP-ozni!

A SUP, a Stand Up Paddleboard szó rövidítése. A jelentése pedig: álló eveződeszka. Ma már nem csak a hobbisportolók használják ezt a sporteszközt, hiszen immáron negyedik alkalommal rendeznek SUP evező napot a Dunán. A hódító útja Hawaii-ról indult és ma már nincs talán egyetlen folyó és tó sem, ahol ne látnánk embereket evezni SUP-on. Merthogy, rendkívül népszerű. Mutatjuk is, hogy miért!

Mint mindenen sportnak, így a SUP-nak is vannak előnyei és pozitív hatásai a testi és lelki egészségre. A mentális hatása vitathatatlan, hiszen, mint minden mozgásforma, a SUP-ozás is endorfin hormonokat szabadít fel a szervezetben és a stresszt is nagyszerűen csökkenti. Ha csak relaxációs céllal indulunk a SUP-pal útnak, akkor pedig csodás élményekben lehet részünk. Nem csak a vízi élővilágban gyönyörködhetünk, hanem a természet csodáit is felfedezhetjük, márpedig az erdő és víz látványa is pozitívan hat a lelki egészségre. A fizikai egészségnek is rendkívül jót tesz az állva történő evezés, ugyanis szinte a test összes izmát alaposan megdolgoztatja, javítja az állóképességet, az egyensúlyt és a koordinációt. Ezzel pedig csökkenhetnek a fájdalmaink is.

Ez a sport – már csak az ezernyi pozitív hatása miatt is – nem csak fiatal felnőtteknek, de gyerekeknek és idősebbeknek is ajánlható. Mindenki a saját habitusa és fizikai erőnléte, állóképessége alapján döntheti el, hogy milyen tempóban közlekedik ezzel a csodás sporteszközzel.

A SUP másik nagy előnye, hogy könnyen szállítható, hiszen ma már a felfújható verzió is megjelent a piacon. Tehát, ha vonattal ruccanunk le a Balatonra, akkor sem kell aggodalmaskodni, hogyan is fogunk SUP-ozni, hiszen a felfújható verziók nem okoznak fejtörést a szállítással kapcsolatban.

Ez a sport bármilyen szintre emelhető. Evezhetünk lassan a testi és lelki felüdülésünk érdekében, de versenyekre is benevezhetünk, ha éppen ahhoz támad kedvünk. A SUP-ozást egyre többen megkedvelik. Ma már nem csak magányosan evezőkkel találkozhatunk a Balatonon vagy éppen a Dunán, hanem csoportokba verődő társaságokat is láthatunk, akik lehetnek baráti társaság és család, így erről a szabadidős tevékenységről az is elmondható, hogy a szociális kapcsolatok építésében és annak fenntartásában is verhetetlen.

Kapcsolódó cikkek

Ugorjunk le a Balatonra SUP-ozni!

Ugorjunk le a Balatonra SUP-ozni!

Ma már egyre többen kedvelik az evezés fura formáját, azaz a SUP-ozást.

A legnevetségesebb szerződések a futballban

A legfurcsább szerződések a futballtörténelemben

Egy játékos szerződése általában tartalmaz különböző általánosabb bónuszokat, de előfordultak olyan esetek amikor nem mindennapi záradékok kerültek be egy labdarúgó szerződésébe.