A legfontosabb nyelvek a magyar piacon

Nem kell mondanunk, mennyire fontos, mennyire alap ma már az angol nyelv ismerete.
A legfontosabb nyelvek a magyar piacon

A munkaerőpiacon már nem csak a külföldi munkákra korlátozódik a nyelvismereti képesség, a legtöbb szektoron belül elvárják a nyelvismeretet. Azt, hogy mit érdemes tanulni, az irántuk felmerült kereslet dönti el. Az angol mindig biztos befektetés, de azon kívül még a német, a francia és a spanyol is keresett. De az biztos, hogy ha azt szeretnénk, hogy a magyar lakosság is versenyképes maradjon, akkor a nyelvoktatásra sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, mivel lehetőség van az oktatásra ugyan, de a nyelvtudás jócskán elmarad az európai átlagtól.

Milyen nyelvet érdemes tanulni?

Minden bizonnyal gondolkodtak már azon, hogy milyen nyelvet érdemes tanulni? Azonban a válasz egyszerű, bármilyet. Nincs rossz döntés, hiszen bármelyik nyelv mellett döntünk is, csak gazdagodhatunk általa személyesen és szakmailag is. A nyelvtanulás szempontjából elengedhetetlen, hogy érdekeljen bennünket a nyelv amit tanulni szeretnénk, hiszen a nyelvtanulás kemény munka és ha nem is igazán szeretnénk tanulni nagyon sokat lehet szenvedni vele, a motiváció hiánya miatt. Végig kell gondolni, hogy melyik nyelv illeszthető bele a szakmai területeken az életünkbe, melyek a legfontosabb nyelvek a munkaerőpiacon.


A fiataloknál gyakoribb a nyelvismeret?

Magyarországon a közoktatás nem segíti igazán a nyelvtanulást, így aki szeretne nyelvvizsgát tenni kénytelen plusz pénzt áldozni akár nyelvtanfolyammal, akár magántanárral. Azonban a kormány által bevezetett nyelvvizsga-amnesztia sem segíti a nyelvtudás megszerzését, főként ha így, nyelvvizsga már nem is szükséges a diplomához.

Azonban a nyelvtanfolyam és a magántanár mellett az autodidakta tanulás is egyre kedvezőbb alternatívát kínál. A fiatalok a különböző digitális platformokat, nyelvi applikációt és az online tér lehetőségeit könnyűszerrel használják. Arról nem beszélve, hogy pillanatok alatt meg tudnak ismerkedni külföldiekkel, így nemcsak a könyvekből hanem közvetlenül élő beszéddel is gyakorolhatnak.

Az 55 évesnél idősebbek esetén azonban a háromnegyed részük nem beszél semmilyen idegen nyelven, míg a 25-34 évesek körében ez az arány csak 40% ugyan de még ez is magas az európai átlag 20% körüli arányához képest.

Hazánkban erősen ösztönözni kellene a nyelvtanulást életkortól függetlenül, hiszen már nemcsak nyelviskolákban hanem az internet segítségével online angol képzés kezdőknek, haladóknak egyaránt megtalálható.

Összegezve

Magyarországon még napjainkban is nagyon alacsony az idegen nyelvet beszélők aránya az európai uniós arányokhoz képest. Fontos lenne, hogy legyen valami féle ösztönzés a nyelvtanulás tényleges elősegítésére az ország vezetése részéről, hogy utol tudjuk érni az európai uniós országok azon részét, ahol már teljesen természetes a bármilyen idegen nyelvet beszélők magas aránya.

Kapcsolódó cikkek

A legfontosabb nyelvek a magyar piacon

A legfontosabb nyelvek a magyar piacon

Nem kell mondanunk, mennyire fontos, mennyire alap ma már az angol nyelv ismerete.