Kéziszerszámok famegmunkáláshoz

Mielőtt elkezdené összeszerelni első szerszámosládáját, érdemes beruházni néhány faipari kéziszerszámba.
Kéziszerszámok famegmunkáláshoz

Egy jó kéziszerszám készlet minden famegmunkáló számára elengedhetetlen. Bár a legtöbb ember végül áttér az elektromos szerszámokra, a kéziszerszámok ideálisak egy kezdő gyűjteményébe. És bár egy kicsit több időt és erőfeszítést igényelnek, a kéziszerszámok még mindig nagyszerű befektetésnek számítanak, ha még csak most kezdi a munkát. A kézi famegmunkálás az egyik legnépszerűbb famegmunkálási típus.

Minden famegmunkálási projekthez nélkülözhetetlen kéziszerszám a karmos kalapács. Ennek az alapvető kéziszerszámnak kissé más stílusúnak kell lennie, mint a megszokottaknak. A hegyes karom helyett a fejnek lekerekítettnek vagy laposnak kell lennie. A famegmunkáláshoz használt szögeknek lekerekítettnek kell lenniük, és a leggyakoribb szögtípus a gofrifejű. Ez a típus jellegzetes gofri nyomot hagy a fán. Bár a szögfej funkcionális, nem ideális választás famegmunkáláshoz.

A csavarhúzó egy másik alapvető eszköz. A csavarhúzók különböző méretekben, többek között Phillips és laposfejű csavarhúzókban kaphatók, és a legsokoldalúbb faipari kéziszerszámok. A Stanley 2 darab Phillips és laposfejű csavarhúzó jó befektetés, mivel két népszerű méretet és egy tartós műanyag tartót tartalmaz. Ezek a csavarhúzók színkódolással is rendelkeznek, hogy könnyebben kiválaszthassa a megfelelőt a munkához.

A famegmunkálás másik alapvető eszköze a hátfűrész. Akár keményfát, akár puhafát vág, a hátfűrész minden alkalommal tökéletes illesztést biztosít. A hátfűrész pengéi indukciósan edzettek, amelyek hosszabb ideig tartanak és több fát vágnak, mint a hagyományos fogak. A jó hátfűrésznek kényelmesnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie az optimális teljesítmény érdekében. A penge nem lehet túl keskeny vagy túl széles, így könnyen a fához igazítható.

A Jack Hand gyalu mellett érdemes beruházni egy szerszámtáskába is. Ezek az olcsó táskák segíthetnek abban, hogy szerszámait szervezetten és kéznél tartsa. Emellett tárolóhelyként is szolgálnak a famegmunkáláshoz szükséges kéziszerszámkészlet számára. Ha pedig egy átfogóbb kéziszerszámkészletet keres, érdemes egy speciális szerszámkészletet vásárolnia. Ezzel hosszú távon pénzt takaríthat meg. De ha még csak most kezdi, érdemes beruháznia egy ilyen táskába.

A fából készült munkapad mindig is a hagyományos faipari műhely központja volt. És ha kevés pénzből gazdálkodik, szinte bármit megúszhat! A kézi gyaluláshoz és a fűrészeléshez elengedhetetlen egy stabil pad, a munkadarab rögzítéséhez pedig elengedhetetlenek a szorítók. Ezek megkönnyítik a munkát a felületen, miközben gördülékenyebbé teszik a munkát. Ha van rá pénze, beruházhat egy kézi gyalugépbe is.

Miközben a projektjén dolgozik, rendszeresen élesítenie kell a szerszámait. Egy jól karbantartott kéziszerszám tovább tart és jobban teljesít. A kéziszerszámok rendszeres élezése pontosabbá és könnyebben használhatóvá teszi azokat. Ennek érdekében érdemes beruháznia néhány élezőkőbe. Az élezőkövek két alapvető típusban kaphatók: finom szemcsés és durva szemcsés. Az élezőkövet kézifűrészen használhatja a penge élezéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Kéziszerszámok famegmunkáláshoz

Kéziszerszámok famegmunkáláshoz

Mielőtt elkezdené összeszerelni első szerszámosládáját, érdemes beruházni néhány faipari kéziszerszámba.

Alapvető grillező eszközök és tartozékok

Alapvető grillező eszközök és tartozékok

A grillezés nagyszerű módja az ételek elkészítésének, de a sikeres grillezéshez szükséges eszközök és tartozékok nem mindenkinek ugyanazok.

Íróasztal a gyerekszobában: így lesz praktikus és strapabíró

Íróasztal a gyerekszobában: így lesz praktikus és strapabíró

Ahogy a gyerkőc cseperedik, úgy lesz szüksége egyre nagyobb térre, egyre több bútorra.